-

Lyžování Obertauern

Na lyže do Obertauernu

Lyžařská oblast Obertauern se rozkládá na sedmi dvouapůltisícových vrcholcích v okolí horského sedla Obertauern, které leží na horské silnici, spojující město Radstadt v údolí řeky Enns a městečko Mauterndorf, jež je správním centrem lyžařské oblasti Lungau. Díky své nadmořské výšce, která se pohybuje v rozmezí 1.740 až 2.305 metrů, se lyžařský areál Obertauern řadí mezi místa s nejčistším vzduchem, nejvyšším počtem slunečných dní v roce a také s nejbohatší sněhovou nadílkou pro lyžování v celém Rakousku.

V současnosti se průsmyk v hlavním alpském horském hřebeni Alpenhauptkamm stal jednou z předních adres mezi lyžařskými středisky v Rakousku a zařadil se po bok takových jmen v oblasti alpského lyžování, jako je Kitzbühel nebo Lech v regionu Arlberg. Podél průsmyku byla totiž postavena moderní hotelová vesnice s krátkými cestami od jednotlivých ubytování ke sjezdovkám a vlekům, takže turisté, kteří se rozhodli prožít zimní dovolenou v Obertauernu a chtějí si užít lyžování na zdejších svazích, to mají k většině lanovke ze svých ubytování jen pár metrů a na sjezdovky se dostanou rovnou na lyžích.

Vedle vysoké záruky přírodního sněhu od podzimu až do pozdního jara nabízí průsmyk Tauernpass a středisko Obertauern svým návštěvníkům moderní infrastrukturu s krytými sedačkovými lanovkami, které pohodlně přepraví lyžaře na sjezdovky v blízkém okolí. Celková délka zdejších sjezdovek dosahuje bezmála 100 kilometrů, přičemž více než 60 kilometrů nese označení lehké, necelých 40 kilometrů je značeno červenou barvou a jen asi 5 kilometrů si vysloužilo černé označení technicky náročných sjezdovek.

Svou topologií je lyžařská oblast okolo průsmyku Tauernpass v pohoří Taury vhodná jak pro lyžování úplných začátečníků, tak také pokročilých lyžařů. A dokonce i začátečníci zvládnou bez větších problémů sjet červeně označené tauernské svahy, které obklopují příjemnou hotelovou vesničku. Jedinou nevýhodou pro sportovní nadšence a zdatné lyžaře jsou malé výškové rozdíly zdejších tratí. Vzhledem ke skutečnosti, že sedlo se nachází v nadmořské výšce 1.750 metrů a okolní vrcholy se šplhají do výšek kolem 2.200 až 2.300 metrů, pohybuje se zdejší maximální převýšení kolem hodnoty 600 metrů. Nedostatek výškového rozdílu však zkušeným sjezdařům vynahrazuje v oblasti Obertauern hned několik rychlých a sportovních tratí.

Jakým směrem byste se měli vydat na lyžování je věcí odobního názoru. Dobrý začátek je určitě u lanovky Zehnerkarbahn, kde jsou svahy již brzy ráno pěkně na slunci. S lanovkou Grünwaldkopfbahn se dostanete na druhou stranu průsmyku, a tam můžete pokračovat v tauernském okruhu ve směru hodinových ručiček.

Téměř legendární pověst mezi milovníky strmých svahů a sjezdovek s boulemi je sjezd Gamsleiten 2 - obyčejným lyžařům stačí jen pohled na něj. O něco mírnější, ale přesto prošpikované náročnými boulemi jsou svahy na Seekareck a Hundskogelu. Snadné sjezdovky vedou od lanovek Plattenkarbahn a Schaidbergbahn zpět k jižnímu okraji střediska. Snowboardisté mají k dispozici funpark Longplaypark se slidy a jumpy u lanovky Kehrkopfbahn. Na příznivce běžeckého lyžování toho čeká sice méně, ale budou jistě nadšeni z pěkné vysokohorské stopy kolem Obertauernu. Nejlepší část vede přes slunečná sněžná pole ke Kringsalmu.

Nabídka lyžování v Obertauernu jinde

Výhodné lyžařské pobyty v Obertauernu s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Obertauernu, a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zájezdy pořádají české cestovní kanceláře.